Päiväkirja - päivän polttavaa

29.01.2009
Kenen on vastuu

Eilen 45 minuuttia ohjelmassa kerrottiin poikkeuksellisen törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Julma eläinten rääkkäys oli paljastunut Etelä-Savolaisella karjatilalla. Rutiini tarkastuksellä käynyt eläinlääkäri oli tehnyt karmean löydön. Eläimet olivat kahlanneet omassa lietteessään mahaa myöten ja seassa oli kuolleita vasikoita.

Ohjelman mukaan Suomessa eläimiä kohdellaan huonosti 800 tilalla vuosittain ja vakavia laiminlyöntejä tapahtuu joka kymmenennellä tilalla. Luvut ovat mielestäni törkeitä.

Järkyttävää kyseisessä tapauksessa on myös se, että kyseinen tila on saanut yhteiskunnalta tukea 150.000 euroa vuosittain. Mistä oikein maksamme tukea... herää kysymys. Maksammeko tukea hyvän lihan tai maidon tuottamisesta vai eläinten rääkkäyksestä ?

Mutta kenen on vastuu ?  Tietenkin maanviljeliällä on päävastuu siitä, mitä ja miten hän tilallaan tekee. Mutta kun kyseiselle tilalle on maksettu vuosittaista EU:n tuotantotukea 150.000 euroa, niin herää kysymys, että voisko vastuunkantajia olla muitakin. Kyseinen tila oli viime keväänä ennen tuen myöntämistä "tarkistettu" ja silloin ei löydetty kuin pientä huomauttamista eläinten merkitsemisessä. Nyt kuitenkin vajaa vuosi Eu-tarkastuksesta olivat navetan koneet rikki ja navetta täynnä lietettä sekä kuolleita vasikoita...

Kyseiseltä tilalta tuskin on toimitettu mitään useisiin kuukausiin, joten eikö missään ole tullut mieleen kysyä Miksi ? Mitä on tapahtunut ? Ei... kukaan ei puutu, kukaan ei kysy ! Voiko tämä olla mahdollista ? Mutta auta armias jos aamulla lehdenjakajalla jää lumimyrskyn takia lehti toimittamatta, niin jo ollaan ennen seitsemää soittamassa toimitukseen ja vaaditaan lehdenjakajalle potkuja. Mutta kun tuhansia litroja maitoa tai lihaa jää toimittamatta, niin kukaan ei ole huolissaan. Ei eläimistä, ei viljelijästä....

Täytyy kyllä sanoa, että järjestelmässämme on vikaa, vai emmekö todellakaan välitä mitä ympärillämme tapahtuu. Mitä järkeä on maksaa satoja miljoonia tukea tuottajille jos he eivät saa sillä rahalla edes luotua inhimillisiä olosuhteita eläimille. Tuleeko EU:n tukieurot liian helposti ja automaattisesti... Pitäisikö valvontaa lisätä ? Mielestäni pitäisi ! No onneksi enemmistö viljelijöistä ja tuottajista ovat "ammattilaisia" ja hoitavat asiat ja eläimet kuten pitää. 

Lopuksi... ovatko nuo 800 tilallista tosiaan oikealla alalla... vai kannattaisko heidän harkita alan vaihtoa jos ei pysty hoitamaan tilaa säännösten ja lakien mukaan ? Tässä oli "jorinoita" eläinten puolesta...

" eläimilläkin on oikeus arvostettuun elämään..."

 


Arkistoon »

Tänään olen ottanut itsestäni ryhtiliikkeen ja tehnyt "suuren päätöksen" ja samalla päätin kertoa teille tämän hetkiset kuulumiseni.

Kuntoni on heikentynyt huomattavasti sairastettuani toissa talvena keuhkokuumeen. Vuotuiset lenkkikilometrit ovat rapisseet alas reilusta kahdesta tuhannesta kilometristä noin kahteen sataan. Happipullot ovat tulleet mukaan helpottamaan arjessa selvitymistä. No siinä tuli taas marinaa kerrakseen....

Reilu viikko sitten sairastin jälleen yhden keuhkokuumeen ja nyt siitä hyvää vauhtia olen nyt toipumassa. Nämä flunssat käyvät aina vain vaikeammaksi sairastaa... tuntuu, että pienikin flunssa vie mennessään.  

Nyt hiukan siitä tekemästäni "ryhtiliikkeestä" ... kuusi vuotta sitten, kun minulta evättiin keuhkosiirto, päätin silloin taistella tautia vastaan omin keinoin ja menestykkäästi taistelinkin. Kuntoni koheni silmissä, lenkit metsäpoluilla maistuivat ja kilometri toisensa jälkeen jäi taakse. Parhaimillaan kilometrejä kertyi reippaat 2000 vuodessa. Mutta tänä päivänä liikkuminen ei tunnukkaan yhtä hauskalta eikä kilometrejä jää taakse paljonkaan ja arkiaskareista suorituminenkin tekee vaikeaa.

Nyt kuitenkin "valo" on syttynyt ja lääkärit ovat herättäneet uudelleen toivonkipinän siitä, että keuhkosiirto voisi sittenkin tulla kysymykseen kohdallani. Itse jouduin jonkin aikaa pohtimaan asiaa... viimekertainen evääminen oli niin katkera kalkki elämässäni, että jouduin tovin miettimään että lähdenkö kokemaan saman uudestaan.... ajatukset kuitenkin veivät siihen suuntaan, että toivo heräsi että jos kuitenkin kaikki olisi vielä mahdollista, että saisin kuin saisinkin siirrännäiset ja uuden ja paremman elämän mahdollisuuden. Nyt olen sitten päättänyt tarttua tähän minulle tarjottuun "valttikorttiin"... toivottavasti kortti on Hertta Ässä, sillä rakastan elämää. 

Hyvät ystävät ! Lupaan pitää jatkossa paremmin päiväkirjaa ja kertoa teille tuoreimmat uutiset. Nyt alkaa henkinen ja fyysinen valmistautuminen. 

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI