Päiväkirja - päivän polttavaa

22.01.2009
Nytkö se alkaa...

Nyt ovat ensimmäiset terveydenhuollon "tavaratalot" siirtyneet kokonaan ulkomaalaisomistukseen. Medivire, Mehiläinen ja Suomen Terveystalo ovat nyt lopullisesti ulkomaalaisten sijoittajien omistuksessa. Näin Yle uutisoi tänään. No eihän tuo kovin ihmeellinen uutinen ollut, onhan tätä osattu odottaa jo muutaman vuoden.

Mutta miksi juuri nämä yritykset olivat ensimmäisten joukossa. Mikä niiden toiminnassa kiinnosti ulkomaalaisia sijoittajia ? Ja mitä on odotettavissa seuraavaksi ?

Uskon, että kyseisten yrityksien osuus erityisesti työterveydenhuollosta kiinnosti sijoittajia. Pelkästään Mehiläisen ja Suomen Terveystalon asiakkaana on noin 600.000 suomalaista . Mutta miksi ? Käsittääkseni työterveyshuolto on sen luokan "bisnes" että, se jo pelkästään kiinnostaa sijoittaa. Työterveyshuolto on kallista ja ennen kaikkea lakisääteistä - eli lähes ilmaista tai ainakin varmaa "tuloa" sijoittajille ja alalla toimiville yrityksille...

Työterveyshuollon lakisääteisyys takaa toimijoille varman "perusmaksun"  työntekijän terveydenhuollosta vaikka ei häntä koskaan edes tapaisikaan. Eikä tuo "perusmaksu" ole vaivaan nähden mikään pieni ja siihen kun lisätään sopivasti vähän tutkimuksia ja muuta mukavaa seurantaa... niin "Bisneksestä" tulee todella kannattava jopa Singaporelaiselle sijoittajalle. 

Mielestäni työterveyshuollon ei pitäisi missään nimessä olla lakisääteistä vaan sen tulisi olla yrityksien vapaaehtoisesti hankkima, etuisuus työntekijöilleen. Useat pienet ja keskisuuret yritykset ovat jopa vaikeuksissa työterveydenhuollon kustannuksien kanssa... Toki on hyvä, että tällainen mahdollisuus on olemassa, onhan se työnantajankin etu, että työntekijöiden terveydentilaa seurataan. Mutta täytyykö sen tosiaan olla lakisääteistä "bisnestä" ? Ei mielestäni. Työterveyshuolto voisi olla yrityksille tavallaan kilpailun "valttikortti" ja etu kun he palkkaavat yrityksiinsä uusia työntekijöitä.

Toisaalta pakollinen ja lakisääteinen työterveyshuolto myös romuuttaa meidän julkistaterveydenhuoltoamme. Lääkärit siirtyvät mielellään parempien ansioiden perässä näihin yrityksiin ja asiakkaat hakeutuvat mielellään työterveyshuollon puoleen, koska se on heille ilmaista...  koska yritykset ja yrittäjät maksavat sen "kiltisti"

Näiden kolmen suuren "tavaratalojen" myötä ulkomaalaisten sijoittajien omistukseen on samassa kaupassa siirtynyt valtavat määrät muuta terveydenhuoltoa kuten, vanhustenhuoltoa, asumispalveluita sekä satoja lääkäreitä ja hoitajia jne... No ei ainakaan helpota julkisen puolen lääkäripulaa...

Mahtaako kyseisiä Singaporelaisia ja muita ulkomaalaisia sijoittajia kiinnostaa itse hoidon laatu ja sisältö vai kiinnostaako heitä ainoastaan sijoitetulle pääomalle saatu "varma tuotto"... Mummojen hyvinvointi ja asumisviihtyvyys ei taida heitä kiinnostaa...

No tässä oli taas näitä minun "jorinoita" ei minun mielipiteisiini tarvi kenenkää yhtyä ja onhan lantilla aina se toinenkin puoli... mutta tätä mieltä minä kuitenkin nyt olen... Kertokaa tekin vapaasti mielipiteenne ja osallistukaa keskusteluun...

" Huolehdinko turhasta..."


Arkistoon »

Tänään olen ottanut itsestäni ryhtiliikkeen ja tehnyt "suuren päätöksen" ja samalla päätin kertoa teille tämän hetkiset kuulumiseni.

Kuntoni on heikentynyt huomattavasti sairastettuani toissa talvena keuhkokuumeen. Vuotuiset lenkkikilometrit ovat rapisseet alas reilusta kahdesta tuhannesta kilometristä noin kahteen sataan. Happipullot ovat tulleet mukaan helpottamaan arjessa selvitymistä. No siinä tuli taas marinaa kerrakseen....

Reilu viikko sitten sairastin jälleen yhden keuhkokuumeen ja nyt siitä hyvää vauhtia olen nyt toipumassa. Nämä flunssat käyvät aina vain vaikeammaksi sairastaa... tuntuu, että pienikin flunssa vie mennessään.  

Nyt hiukan siitä tekemästäni "ryhtiliikkeestä" ... kuusi vuotta sitten, kun minulta evättiin keuhkosiirto, päätin silloin taistella tautia vastaan omin keinoin ja menestykkäästi taistelinkin. Kuntoni koheni silmissä, lenkit metsäpoluilla maistuivat ja kilometri toisensa jälkeen jäi taakse. Parhaimillaan kilometrejä kertyi reippaat 2000 vuodessa. Mutta tänä päivänä liikkuminen ei tunnukkaan yhtä hauskalta eikä kilometrejä jää taakse paljonkaan ja arkiaskareista suorituminenkin tekee vaikeaa.

Nyt kuitenkin "valo" on syttynyt ja lääkärit ovat herättäneet uudelleen toivonkipinän siitä, että keuhkosiirto voisi sittenkin tulla kysymykseen kohdallani. Itse jouduin jonkin aikaa pohtimaan asiaa... viimekertainen evääminen oli niin katkera kalkki elämässäni, että jouduin tovin miettimään että lähdenkö kokemaan saman uudestaan.... ajatukset kuitenkin veivät siihen suuntaan, että toivo heräsi että jos kuitenkin kaikki olisi vielä mahdollista, että saisin kuin saisinkin siirrännäiset ja uuden ja paremman elämän mahdollisuuden. Nyt olen sitten päättänyt tarttua tähän minulle tarjottuun "valttikorttiin"... toivottavasti kortti on Hertta Ässä, sillä rakastan elämää. 

Hyvät ystävät ! Lupaan pitää jatkossa paremmin päiväkirjaa ja kertoa teille tuoreimmat uutiset. Nyt alkaa henkinen ja fyysinen valmistautuminen. 

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI