Päiväkirja - päivän polttavaa

17.12.2008
Lääkelaitoksen alueellistaminen

Mielenkiintoista on seurata, miten "kehä kolmosen" väki suhtautuu hallituksen aikeisiin siirtää enimmillään jopa 8000 työpaikkaa pääkaupunkiseudulta maakuntiin. 

Nyt kun pääkaupunkiseudulla sijaitsevien valtiollisten virastojen väki eläköityy eikä uusia ammattitaitoisia työntekijöitä saada tilalle, on lähdetty "pakkosiirtämään" väkeä takaisin maakuntiin, jotta edes jonkinlainen alueellinen tasapaino säilyisi Suomen maassa. Mikä toisaalta on hyvä asia... täytyykö kaikkien toimintojen olla "kehä kolmosella" ? Ongelmat pääkaupunkiseudulla lisääntyy ja kärjistyy koko ajan. Asuntojen hinnat ja elinkustannukset kasvavat ja enään tavallisella ihmisellä ei ole varaa eikä mahdollisuuttakaan asua siellä. 

Lääkelaitoksen siirto Kuopioon on "suunnan näyttäjän" asemassa. Miten laitoksen siirto onnistuu ? Siirtoa vastustavat etupäässä sen nykyiset työntekijät. Heille on toki annettu "mahdollisuus" muuttaa laitoksen mukana, mutta ei ole helppo lähteä "väkipakolla" vieraalle paikkakunnalle asumaan, perheellisten varsinkaan. Talot pitää myydä ja kaverit jättää... nämä voivat olla joillekin elämääkin suurempia asioita ja silloin muutto ei tule kysymykseen.

Mutta ei näitä asioita ole kyselty eikä niitä ole huomioitu ennenkään silloi, kun maaseutua on tyhjennetty ja siirretty "kehäkolmosen" sisälle ja harrastettu toisen suuntaista alueellistamis politiikkaa. Työpaikkoja on vain yksinkertaisesti siirretty parempien "kulkuyhteyksien" päähän tai jonkun muun taloudellisen verukkeen vuoksi. Ei silloinkaan kyselty työntekijöiden halukkuutta eikä mielipidettä päätös oli tehtävä "ota tai jätä" periaatteella ja moni on jättänyt kotinsa ja muuttanut työn perässä etelään. Siirtoja on vuosien saatossa tehty paljon ja nyt "kehä kolmonen" on yksinkertaisesti täynnä ja maaseudut tyhjiä.

Teollisuus voisi myös ottaa Hallituksesta mallia ja alkaa "voittojen maksimoinnin" sijasta siirtämään toimintaa takaisin maakuntiin. Näin myös teollisuudelle löytyisi työntekijöitä, sillä samat ongelmat ovat teollisuuden työntekijöillä kun virastotyöntekijöilläkin muuton suhteen pääkaupunkiseudulle. Ei ole varaa eikä mahdollisuuksia vaikka töitä olisikin.

Uskon, että nyt kun periaatteellinen päätös lääkelaitoksen siirrosta on tehty ja jäädään odottelemaan tammikuulle tapahtuvaa Ministeri Hyssälän lopullista päätöstä, niin vastustus lisääntyy ja vastustajien ääni kovenee. Mikäli lääkelaitoksen väki voittaa, tulee seuraavien laitosten aleellistaminen olemaan tosi vaikea toteuttaa.

Itse ottamatta sen enemmin kantaa asian puolesta tai vastaan, en kuitenkaan mistään hinnasta jäisi "kehä kolmosen" sisälle jos valittavana olisi työpaikka "maaseudun rauhassa" jossain päin Suomea.

" elämä on valintoja täynnä "

 


Arkistoon »

Tänään olen ottanut itsestäni ryhtiliikkeen ja tehnyt "suuren päätöksen" ja samalla päätin kertoa teille tämän hetkiset kuulumiseni.

Kuntoni on heikentynyt huomattavasti sairastettuani toissa talvena keuhkokuumeen. Vuotuiset lenkkikilometrit ovat rapisseet alas reilusta kahdesta tuhannesta kilometristä noin kahteen sataan. Happipullot ovat tulleet mukaan helpottamaan arjessa selvitymistä. No siinä tuli taas marinaa kerrakseen....

Reilu viikko sitten sairastin jälleen yhden keuhkokuumeen ja nyt siitä hyvää vauhtia olen nyt toipumassa. Nämä flunssat käyvät aina vain vaikeammaksi sairastaa... tuntuu, että pienikin flunssa vie mennessään.  

Nyt hiukan siitä tekemästäni "ryhtiliikkeestä" ... kuusi vuotta sitten, kun minulta evättiin keuhkosiirto, päätin silloin taistella tautia vastaan omin keinoin ja menestykkäästi taistelinkin. Kuntoni koheni silmissä, lenkit metsäpoluilla maistuivat ja kilometri toisensa jälkeen jäi taakse. Parhaimillaan kilometrejä kertyi reippaat 2000 vuodessa. Mutta tänä päivänä liikkuminen ei tunnukkaan yhtä hauskalta eikä kilometrejä jää taakse paljonkaan ja arkiaskareista suorituminenkin tekee vaikeaa.

Nyt kuitenkin "valo" on syttynyt ja lääkärit ovat herättäneet uudelleen toivonkipinän siitä, että keuhkosiirto voisi sittenkin tulla kysymykseen kohdallani. Itse jouduin jonkin aikaa pohtimaan asiaa... viimekertainen evääminen oli niin katkera kalkki elämässäni, että jouduin tovin miettimään että lähdenkö kokemaan saman uudestaan.... ajatukset kuitenkin veivät siihen suuntaan, että toivo heräsi että jos kuitenkin kaikki olisi vielä mahdollista, että saisin kuin saisinkin siirrännäiset ja uuden ja paremman elämän mahdollisuuden. Nyt olen sitten päättänyt tarttua tähän minulle tarjottuun "valttikorttiin"... toivottavasti kortti on Hertta Ässä, sillä rakastan elämää. 

Hyvät ystävät ! Lupaan pitää jatkossa paremmin päiväkirjaa ja kertoa teille tuoreimmat uutiset. Nyt alkaa henkinen ja fyysinen valmistautuminen. 

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI