Päiväkirja - päivän polttavaa

25.11.2008
" Globaali talouskriisi ja lama"

Maailmaa on puhuttanut jo viikoja talouskriisi ja lamman ajautuu valtio toisensa perästä.                               

Tuntuu kuin "lumipallo efekti" olisi lähtenyt vyörymään. Meilläkään ei säästytä tältä maailman laajuiselta kriisiltä, joskin suomen uskotaan selvityvän kriisistä muita maita paremmin. Suomessa on käynnissä suurtalkoot, yritykset saneeravat ja lomauttavat ylimääräiset "painolastina" olevat työntekijät ulos ja pyrkivät näin vastaamaan kriisiin.

Tämä on varmaan globalisaation tuoma ilmiö. Yrityksen ja liiketoiminnan pitää menetyäkseen olla mahdollisimman suurta ja kansainvälistä, joten ongelmatkin ovat sen mukaiset. Mutta tarvitseeko meidän mennä näin vahvasti mukaan tähän globaaliin toimintaan, vaan voisimmeko kehittää yritystoimintaa myös kotimaan tarpeisiin ja mittakaavaan sopiviksi. Nyt , kun maailmalla menee heikosti, niin meilläkin menee yhtä heikosti.

Näinhän se on, että jos maailmalla ei osteta laivoja eikä paperia, niin meillä Suomessa jää kymmeniä tuhansia työttömäksi. Aivan ymmärrettävää, mutta onko se oikein ? Tai yritys siirtää tehtaan halpatuotantomaahan ja taas kymmenet tuhannet jää ilman työtä.

Eikö Suomi tosiaan voisi menestyä maailmalla uhraamatta kotimaan markkinoita. Yrityksethän näyttää pärjäävän joka tapauksessa. Toimintaa siirretään "globaalisti" sinne missä markkinat ovat sekä sinne mistä löytyy riittävän halpaa työvoimaa ja kärsijöiksi joutuvat ne työntekijät jotka menettävät työpaikkansa ne jotka uskoivat suomalaiseen työnantajaan, perustivat perheen ja rakensivat talon, uskoen työnantajaansa...

Kuinka monessa Suomalaiskodissa nytkin joulun alla pelätään että, mitä ensivuosi tuo tullessaan, kun takataskussa on uunituore lomatuspäätös ? Kuinka moni perhe tulee menettämään kotinsa työpaikan menetyksen lisäksi ? Ja olemmeko tosiaan valtiovallan taholta varautuneet tulevaan, niin hyvin kuin he antavat ymmärtää ? Ja voidaanko edes varautua, kun kyseessä on näinkin "globaali" ilmiö. 

Mutta täytyyhän meidän luottaa tähän "globalisaatioon", kun Presitenttimmekin on jo vuosia puhunut sen puolesta meillä ja maailmalla. Täytyyhän sen olla hyvä asia. Vai onko sittenkään ?

Pahoin kuitenkin pelkään, että kärsimystä ja tuskaa on vielä edessä monessakin Suomalaisessa perheessä ennen kuin tämä talouskriisi on selätetty !


Arkistoon »

Tänään olen ottanut itsestäni ryhtiliikkeen ja tehnyt "suuren päätöksen" ja samalla päätin kertoa teille tämän hetkiset kuulumiseni.

Kuntoni on heikentynyt huomattavasti sairastettuani toissa talvena keuhkokuumeen. Vuotuiset lenkkikilometrit ovat rapisseet alas reilusta kahdesta tuhannesta kilometristä noin kahteen sataan. Happipullot ovat tulleet mukaan helpottamaan arjessa selvitymistä. No siinä tuli taas marinaa kerrakseen....

Reilu viikko sitten sairastin jälleen yhden keuhkokuumeen ja nyt siitä hyvää vauhtia olen nyt toipumassa. Nämä flunssat käyvät aina vain vaikeammaksi sairastaa... tuntuu, että pienikin flunssa vie mennessään.  

Nyt hiukan siitä tekemästäni "ryhtiliikkeestä" ... kuusi vuotta sitten, kun minulta evättiin keuhkosiirto, päätin silloin taistella tautia vastaan omin keinoin ja menestykkäästi taistelinkin. Kuntoni koheni silmissä, lenkit metsäpoluilla maistuivat ja kilometri toisensa jälkeen jäi taakse. Parhaimillaan kilometrejä kertyi reippaat 2000 vuodessa. Mutta tänä päivänä liikkuminen ei tunnukkaan yhtä hauskalta eikä kilometrejä jää taakse paljonkaan ja arkiaskareista suorituminenkin tekee vaikeaa.

Nyt kuitenkin "valo" on syttynyt ja lääkärit ovat herättäneet uudelleen toivonkipinän siitä, että keuhkosiirto voisi sittenkin tulla kysymykseen kohdallani. Itse jouduin jonkin aikaa pohtimaan asiaa... viimekertainen evääminen oli niin katkera kalkki elämässäni, että jouduin tovin miettimään että lähdenkö kokemaan saman uudestaan.... ajatukset kuitenkin veivät siihen suuntaan, että toivo heräsi että jos kuitenkin kaikki olisi vielä mahdollista, että saisin kuin saisinkin siirrännäiset ja uuden ja paremman elämän mahdollisuuden. Nyt olen sitten päättänyt tarttua tähän minulle tarjottuun "valttikorttiin"... toivottavasti kortti on Hertta Ässä, sillä rakastan elämää. 

Hyvät ystävät ! Lupaan pitää jatkossa paremmin päiväkirjaa ja kertoa teille tuoreimmat uutiset. Nyt alkaa henkinen ja fyysinen valmistautuminen. 

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI