Päiväkirja - päivän polttavaa

20.11.2008
Internet ja Aulis Junes

Aulis Junes oli kaukaa viisas mies !

Aikoinaan kun, aloittelin nuorten parissa tekemääni työuraa sain mahdollisuuden osallistua huumeita käsittelevään koulutukseen. Vuosi oli muistaakseni 1993 ja koulutuspaikkana Kemi jollen aivan väärin muista. Mutta aika oli sitä, kun huumeet rynnistivät suomen ja nuorten markkinoille, vuosia kestäneen tauon jälkeen. Itse päätin silloin että tuossa olisi minua kiinnostava työ ja sainkin mahdollisuuden suuntautua alalle.

Mutta asiaan... Kyseisessä koulutuksessa oli yhtenä kouluttajana Aulis Junes niminen mies. Hänen osionsa poikkesi radikaalisesti muista koulutuspäivän aiheista. Kun muut puhuivat huumeista ja vaaroista joita huumeisiin liittyy. Junes heitti huumeiden tilalle sanan "Internet" ja naurahtaen ehkä jopa ivallisesti  sanoi, että huumeet ovat pieni uhka tulevaisuudessa kun taas Internet olisi uhkista suurin. Siinä oli tuoreella alan työntekijällä sulattelemista... melkein "hulluksi" olisin voinut Juneksen silloin luokitella, niin kaukaa haetulta tuntui silloin hänen väitteet Internetin vaaroista.

Mutta jo muutama vuosi sitten aloin muistamaan nuo Juneksen typerältä höpötykseltä kuulostavat sanat..  ja aloin ymmärtämään mitä hän koulutuksellaan tarkoitti. Ja nyt tänä päivänä se on päivänselvää. Mitä kaikkea Internet on tuonut kaiken hyvän lisäksi ? Paljon pahaa... ja lisää tulee ! 

Miten saattoi kyseinen mies olla noin kaukaa viisas. Vuonna 1993 olivat tietokoneetkin vielä suhteellisen harvinaisia kodeissamme ja saatikka sitten internet-yhteydet. Toisin kuin nyt, lähes joka kodissa on tietokoneet ja laajakaistat. Tietoa tulvii kotitalouksiin, jokaiselle löytyy jotain. Hyödyllistä ja hyödytöntä, hyvää ja pahaa.

Nyt olemme heränneet siihen, mistä Junes aikoinaan meitä koulutti. Internet tulvii kaiken hyvän tiedon lisäksi, väkivaltaa, pornoa, pedofiliaa, seksiä, aseita, huumeita... lista on loputon ja kaikki tuo on lastemme ulottuvilla vain napin painalluksen päässä.

Olemme saaneet  kokea näitä uhkia ikävällä tavalla jo Jokelan ja Kauhajoen tapahtumien yhteydessä. Mitä seuraavaksi ? Toivottavasti nyt maailman laajuisesti leviävä "asenne" internettiä kohtaan löytää joitai järkeviä keinoja suodattaa "internetpahuutta" edes jonkun verran. Tosin tässäkin asiassa näen, että meillä aikuisilla ja vanhemmilla on oma hyvinkin ratkaiseva rooli lastemme internet käyttäytymisen suhteen. Olisiko paikallaan aloittaa keskustelu lastemme kanssa jokaisessa suomen kodissa ?

Lopuksi taidan kiittää Aulis Junesta erittäin hyvästä ja antoisasta koulutuksesta ! (silloin en tainnut edes taputtaa kiitokseksi, sen verran "yli hilseen" meni silloin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan )


Arkistoon »

Tänään olen ottanut itsestäni ryhtiliikkeen ja tehnyt "suuren päätöksen" ja samalla päätin kertoa teille tämän hetkiset kuulumiseni.

Kuntoni on heikentynyt huomattavasti sairastettuani toissa talvena keuhkokuumeen. Vuotuiset lenkkikilometrit ovat rapisseet alas reilusta kahdesta tuhannesta kilometristä noin kahteen sataan. Happipullot ovat tulleet mukaan helpottamaan arjessa selvitymistä. No siinä tuli taas marinaa kerrakseen....

Reilu viikko sitten sairastin jälleen yhden keuhkokuumeen ja nyt siitä hyvää vauhtia olen nyt toipumassa. Nämä flunssat käyvät aina vain vaikeammaksi sairastaa... tuntuu, että pienikin flunssa vie mennessään.  

Nyt hiukan siitä tekemästäni "ryhtiliikkeestä" ... kuusi vuotta sitten, kun minulta evättiin keuhkosiirto, päätin silloin taistella tautia vastaan omin keinoin ja menestykkäästi taistelinkin. Kuntoni koheni silmissä, lenkit metsäpoluilla maistuivat ja kilometri toisensa jälkeen jäi taakse. Parhaimillaan kilometrejä kertyi reippaat 2000 vuodessa. Mutta tänä päivänä liikkuminen ei tunnukkaan yhtä hauskalta eikä kilometrejä jää taakse paljonkaan ja arkiaskareista suorituminenkin tekee vaikeaa.

Nyt kuitenkin "valo" on syttynyt ja lääkärit ovat herättäneet uudelleen toivonkipinän siitä, että keuhkosiirto voisi sittenkin tulla kysymykseen kohdallani. Itse jouduin jonkin aikaa pohtimaan asiaa... viimekertainen evääminen oli niin katkera kalkki elämässäni, että jouduin tovin miettimään että lähdenkö kokemaan saman uudestaan.... ajatukset kuitenkin veivät siihen suuntaan, että toivo heräsi että jos kuitenkin kaikki olisi vielä mahdollista, että saisin kuin saisinkin siirrännäiset ja uuden ja paremman elämän mahdollisuuden. Nyt olen sitten päättänyt tarttua tähän minulle tarjottuun "valttikorttiin"... toivottavasti kortti on Hertta Ässä, sillä rakastan elämää. 

Hyvät ystävät ! Lupaan pitää jatkossa paremmin päiväkirjaa ja kertoa teille tuoreimmat uutiset. Nyt alkaa henkinen ja fyysinen valmistautuminen. 

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI