Päiväkirja - päivän polttavaa

13.11.2008
Huoli Lapsista ja Nuorista

Päivittäin tiedotusvälineissä käydään keskustelua nuorten hädästä ja rahasta. Hyvä näin ! On hyvä, että aiheesta puhutaan ja olemme kiinnostuneita nuorten hyvinvoinnista, mutta keskusteluissa minua häiritsee se, että samassa yhteydessä puhutaan aina rahasta. Tulee väkisinkin sellainen kuva, että kaikki on kiinni rahasta. Mutta onko näin ? Voiko nuorten hyvinvointi olla kiinni rahasta ? Ei mielestäni.

Toki rahalla saadaan lisää hoitopaikkoja sekä ihmisiä töihin sinne missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa tai saavat hoitoa. Mutta kysynkin nyt teiltä, että huolehdimmeko lapsistamme ja nuoristamme vasta sitten, kun he tarvitsevat hoitoa ? Eikö nuoret tarvitse huomiota ennen sitä ?

Kyllä meidän pitää alkaa huolehtimaan lapsistamme jo siinä vaiheessa, kun he syntyvät. Eikä se huolenpito voi, eikä saa loppua kun lapsesta kehittyy nuori tai kun työ ja harrastukset vievät kaiken aikamme. Ei voi olla oikein, että unohdamme lapsemme hyvinvoinnin oman hyvinvointimme edessä !

Syytä ja vastuuta voidaan aina vierittää yhteiskunnan tai työn syyksi. Mutta me vanhemmat ja aikuiset teemme kuitenkin sen lopullisen valinnan. Me teemme valinnan, mikä meille on tärkeää. Onko se lapsemme, työ vai harrastuksemme ?

Rakkaus ja empatia ei maksa mitään. Siihen ei tarvita yhteiskunnalta rahaa. Rahan sijasta minä peräänkuulutan yleistä asennemuutosta. Asennemuutosta lapsiamme kohtaan, asennemuutosta itseämme kohtaan. Mikä on meille ja lapsillemme parhaaksi ? Ei meidän täydy lähteä mukaan yhteiskunnan vaatimaan "oravanpyörään" jos todella emme halua. Tosin silloin joudumme ehkä luopumaan jostain... mutta onko se lapsiemme hyvinvoinnin arvoista ? On varmasti ! Mikä aineelline hyöty voisi sen korvata ? Ei mikään !

Eikä se lapsista välittäminen ole pelkästään perheiden vastuulla, myös minä voin välittää naapurin lapsista ja niin myös opettaja siellä koulussa... kuka tahansa voi välittää ja kysyä lapsilta ja nuorilta miten hän voi tai mitä hänelle kuuluu. Ei siihen tarvita ammattitutkintoa eikä psykologin pätevyyttä.

Välittämällä ja rakastamalla ehkäisemme parhaiten lasten- ja nuorten pahoinvoinnin ! Siis katsotaan peiliin ja tehdään valinta lasten ja nuorten hyväksi.


Arkistoon »

Tänään olen ottanut itsestäni ryhtiliikkeen ja tehnyt "suuren päätöksen" ja samalla päätin kertoa teille tämän hetkiset kuulumiseni.

Kuntoni on heikentynyt huomattavasti sairastettuani toissa talvena keuhkokuumeen. Vuotuiset lenkkikilometrit ovat rapisseet alas reilusta kahdesta tuhannesta kilometristä noin kahteen sataan. Happipullot ovat tulleet mukaan helpottamaan arjessa selvitymistä. No siinä tuli taas marinaa kerrakseen....

Reilu viikko sitten sairastin jälleen yhden keuhkokuumeen ja nyt siitä hyvää vauhtia olen nyt toipumassa. Nämä flunssat käyvät aina vain vaikeammaksi sairastaa... tuntuu, että pienikin flunssa vie mennessään.  

Nyt hiukan siitä tekemästäni "ryhtiliikkeestä" ... kuusi vuotta sitten, kun minulta evättiin keuhkosiirto, päätin silloin taistella tautia vastaan omin keinoin ja menestykkäästi taistelinkin. Kuntoni koheni silmissä, lenkit metsäpoluilla maistuivat ja kilometri toisensa jälkeen jäi taakse. Parhaimillaan kilometrejä kertyi reippaat 2000 vuodessa. Mutta tänä päivänä liikkuminen ei tunnukkaan yhtä hauskalta eikä kilometrejä jää taakse paljonkaan ja arkiaskareista suorituminenkin tekee vaikeaa.

Nyt kuitenkin "valo" on syttynyt ja lääkärit ovat herättäneet uudelleen toivonkipinän siitä, että keuhkosiirto voisi sittenkin tulla kysymykseen kohdallani. Itse jouduin jonkin aikaa pohtimaan asiaa... viimekertainen evääminen oli niin katkera kalkki elämässäni, että jouduin tovin miettimään että lähdenkö kokemaan saman uudestaan.... ajatukset kuitenkin veivät siihen suuntaan, että toivo heräsi että jos kuitenkin kaikki olisi vielä mahdollista, että saisin kuin saisinkin siirrännäiset ja uuden ja paremman elämän mahdollisuuden. Nyt olen sitten päättänyt tarttua tähän minulle tarjottuun "valttikorttiin"... toivottavasti kortti on Hertta Ässä, sillä rakastan elämää. 

Hyvät ystävät ! Lupaan pitää jatkossa paremmin päiväkirjaa ja kertoa teille tuoreimmat uutiset. Nyt alkaa henkinen ja fyysinen valmistautuminen. 

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI