Päiväkirja - keuhkot pihalle

10.06.2008
"Tutkimusten ihanuus"

Tänään oli sitten se päivä, jolloin minulle tehtiin nuo kaksi niin ihanaa tutkimusta. Voisipa joku keksiä miellyttävämmän tavan tutkia ruokatorven paineita ja voisi tuo vatsantähystyskin olla miellyttävämmän tuntuinen. Kyllä siinä sai taas yökätä oikein olan takaa.

Ruokatorven painemittaus tapahtui jotakuinkin näin. Halkaisijaltaan noin 5mm katetri vietiin sieraimen kautta ensin 55 cm syvyyteen ja sieltä sentti sentiltä vedettiin ylöspäin. Painetta mitattiin lähes jokaisen sentin kohdalla. Välissä piti niellä vettä ja välissä ilmaa. Ruokatorvi jaettiin mittauksessa kolmeen osioon. Yksityiskohtaisemmin en oikein osaa selittää, kun ei jäänyt sattuneesta syystä kaikki mieleen, vaikka hoitaja ja lääkäri hyvin seikkaperäisesti koko ajan selostikin. Minulla tosin oli kaikki huomio siinä, että pystyn olemaan tutkimuksen ajan suhteellisen paikoillaan ja rauhallisena. Sen verran epämiellyttävä toimenpide se oli. Tutkimus kesti noin 30 minuuttia.

Vatsan tähystys ei mielestäni ollut sen miellyttävämpi, tosin se oli ohitse paljon nopeammin. Toimenpide kesti kokonaisuudessaan ehkä 15 minuuttia. Siinä noin sentin paksuinen katetri vietiin nielun kautta vatsaan ja otettiin kokoajan kamerakuvaa. Kuvauksen jälkeen lääkäri otti sitten kymmenkunta koepalaa vatsan eri osista aina ruokatorvesta, ohutsuoleen. Koepalojen ottaminen ei tuntunut ollenkaan. Nyt jälkeen päin on nielu hiukan arka, mutta muuten on ihan hyvä olo.

Täytyy kuitenkin todeta, että ei nuo tutkimukset aivan mahdottomia olleet. Ehkä voisin sanoa tässäkin kohdassa, että odotin pahempaa. Tosin toivon kuitenkin, etten joutuisi kokemaan samoja tutkimuksia uudelleen, sen verran epämiellyttäviä olivat.

Sain myös kuulla edellisen tutkimuksen (Ruokatorven PH-mittauksen)  tulokset. Lääkäri oli todennut, että minulla olisi keskivaikea refleksiotauti. Nyt sitten odotetaan keuhkolääkäreiden mielipidettä siitä, että vaikuttaako tulos keuhkosiirron toteuttamiseen vai mitä tehdään. Elikkä jännitys jatkuu....... Näyttää pahoin siltä, että mitä enemmän tutkitaan sitä enemmän löytyy. Toivottavasti ei kuitenkaan löytyisi sellaista, mitä ei voisi korjata tai sellaista, mikä estäisi keuhkosiirron tekemisen kokonaan. 


Arkistoon »

Iso Syöte
Polar
Ski Wax Vauhti
Rintamäki
Kiimingin Fysioterapia
Uniqkoru
Galaxo
SYKE ryLahja elämälleELLI